First lady Michelle Obama urged students to visit China at the “100,000 Strong”

First lady Michelle Obama urged students to visit China at the “100,000 Strong”

题型:不详难度:来源:
First lady Michelle Obama urged students to visit China at the “100,000 Strong” China Study Abroad Forum at Howard University.
President Barack Obama announced the “100,000 Strong” Initiative(十万强计划)during his 2009 visit to China. The program aims to increase the number of American students studying in China by making study abroad more affordable.
During the event at Howard, Mrs. Obama spoke about the importance of studying abroad. “Studying in a country like China is about so much more than just improving your own prospects(前途) in the global market. The fact is that with every friendship you make and every bond of trust you establish you are shaping an image of America projected to the rest of the world and making America known better.” she said.
Mrs. Obama encouraged students to set aside the opinion that studying abroad is for “rich kids only” or for those attending “certain schools”. The first lady also announced that the Chinese government is giving 10,000 “Bridge Scholarships” to cover costs for American students studying in China.
Some students who had studied in China shared their experiences. David Marzban from Pepperdine University recalled a time when he formed a cross-cultural bond with a complete stranger at a restaurant near Fudan University in Shanghai. He noticed a young chef signaling him to come over. “He pressed the play button on his media player and started singing California Dreaming and wanted me to sing along with him,” Marzban said. “At that time I knew a great friendship had started during my first two weeks in China.”
Nicole Baden from Howard University recalled how her time in China really helped her master the language. “You have to experience the culture while learning the language to really master it to understand why things are how they are compared to your own culture,” Baden said.
12-year-old Sarah Davis, who studied in China last summer, said she was very excited to hear Michelle Obama talk about the country. “I love Chinese. Out of all the languages I’ve learned, Chinese is the most difficult and interesting.” She said.
小题1: According to the passage, the “100,000 Strong” Initiative ______.
A.provides convenience for American students to study in China
B.was made by First Lady Michelle Obama in 2009
C.got little support from the Chinese government
D.isn’t well-accepted among American students
小题2:According to Mrs. Obama, ______.
A.American students used to be unable to study abroad
B.Studying in China can make American students’ future better
C.the Chinese government will offer all the US students scholarships
D.American students’ studying in China helps improve the relationship between China and the US
小题3:Three examples are given mainly to indicate that ______.
A.American students are very popular in China
B.Chinese is the most difficult to learn in the world
C.Many US young people have actually been studying in China
D.American students’ studying in China is important and worthwhile
小题4: What is the best title for the passage?
A.A great program for American students to study in China
B.Michelle Obama encourages students to study in China
C.More American students will go to China to study
D.China is attracting more and more American students

答案

小题1:A
小题2:B
小题3:D
小题4:B
解析

试题分析:本文叙述了米歇尔·奥巴马在霍华德大学论坛上鼓励美国学生到中国去学习。中国政府将为一万个美国学生提供奖学金。
小题1:细节理解题。根据The program aims to increase the number of American students studying in China by making study abroad more affordable.可知“十万强计划”将使美国学生去中国留学的费用变得可以承受,因此给去中国留学的美国学生提供了便利。故选A。
小题2:细节理解题。根据Studying in a country like China is about so much more than just improving your own prospects(前途) in the global market.在中国学习的美国学生将有一个更加美好的未来,故选B。
小题3:推理判断题。根据根据文章最后三段可知,这三个学生用亲身经历告诉我们:在中国学习不但能获得友谊,而且能真正学好汉语。由此可知,文章列举三个例子是为了说明美国学生去中国学习是重要并且值得的,故选D。
小题4:标题归纳题。文章第一段就开门见山点明了主题:米歇尔·奥巴马鼓励美国学生到中国去学习,故选B。
点评:做标题归纳题时还要遵循三个原则,即注意题的醒目性、概括性和针对性。醒目性——我们所判断的标题如果放在文章的最前面,应该能使读者一看到标题就对其内容发生兴趣,即,吸引读者的眼球;概括性——指标题应最大限度地覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题;针对性——我们所选的标题不能偏题,必须指向具体文意,因此也应具备强烈的针对性。
举一反三
When talking with young Swedish students, Mo Yan showed respect for Chinese authors that he learned writing from, particularly Shen Congwen, who was twice nominated(提名)for the Nobel Prize.
“Lu Xun, Lao She, Mao Dun and Shen Congwen, they are more qualified(有资格的)for the Nobel Prize than me,” he said,. Among the writers he learned from, he said he especially felt close to Shen Congwen, as they have similar life experiences.
Both of them left school early and did not get formal education. Shen quit after high school and Mo only finished the fifth grade. They both joined the army after school. “ We both learned from the book of life,” said Mo.
The themes of their writing are also similar. Both writers have their hometown as the theme and root of their writings. Shen’works are mostly about his hometown, Xiangxi, and most of Mo’s stories are set in his hometown, Gaomi, in Shandong Province.
Mo said he also learned from Shen how to deal with characters in a fiction. Unlike most Chinese writers, Shen has a humanistic(人文主义的) touch towards all of his characters. Said Mo, “In his works, there are no particularly bad person or good person. Even gangsters(匪徒) and thieves have their humane(仁慈的)side,” he said.
“I try to use the same approach in my writing. It shows the ability of a novelist when he treats all the characters as humans,” he said.
Mo said he also learned Lu Xun’s depth and Lao She’s humor. “They are all my teachers, and I am the student,” he said. “I feel ashamed from my heart that teachers did not get the prize, but the student got it.”
小题1:Which of the following is NOT mentioned as the similarity between Mo Yan and Shen Congwen?
A.Writing themesB.Sense of humor
C.Life experiencesD.Approaches in writing
小题2:By saying “We both learned from the book of life”, what did Mo Yan mean?
A.They both love reading throughout their life.
B.They both earned their living by writing books.
C.They both got nutrition(营养)from life.
D.They both experienced many difficulties.
小题3:According to Mo Yan, Shen Congwen was special in the way _________.
A.he described bad personsB.he created characters
C.he made sentencesD.he told stories
小题4:From what Mo Yan said in the last paragraph, we can learn that ________.
A.he is a modest personB.he feels shy
C.Lu Xun’s depth influenced his early lifeD.he thinks he doesn’t deserve the prize

题型:不详难度:| 查看答案
A 34-year-old mother has spoken of how she woke up thinking she was 15 years old and living in 1992.
Naomi Jacobs, from Manchester, was convinced she was still a teenager. In her mind, John Major was Prime Minister and George Bush Sr. was running the White House. She also showed how she screamed when a boy appeared and called her “Mum”. Mobile phones and e-mails were puzzling and Google, Facebook and YouTube sounded like made-up words, she said.
Ms. Jacobs, who had no memory of the years, was told by doctors that she had Transient Global Amnesia (TGA). She has now written a book about the experience which happened in 2008.
“I fell asleep in 1992 as a brave, very confident know-it-all-15-year-old, and woke up as a 32-year-old single mum living in a rented house,” Ms. Jacobs said. “The last thing I remember was falling asleep in my bed, dreaming about a boy in my class. When I woke up, I looked in the mirror and had the fright of my life when I saw an old woman with wrinkles staring back at me. Then a little boy appeared and started calling me Mum. That’s when I started to scream. I didn’t know who he was. I didn’t think he was much younger than I was, and I certainly didn’t remember giving birth to him. I began sobbing uncontrollably. I just wanted my mum. I couldn’t get my head around going to bed one night and waking up in a different century.”
TGA is a rare type of amnesia which can occur suddenly, affecting around three people per 100,000 each year. Fortunately, permanent memory loss is rare. Ms. Jacobs’ memory started to return after eight weeks.
Some people who often suffer from migraines (偏头痛) also appear to be more likely to have TGA. The cause of TGA is unknown. Some think that it may be caused by a temporary cut of blood flow to parts of the brain involved in memory.
小题1:When a little boy came to call her “Mum”, Naomi Jacobs was _____.
A.excitedB.frightenedC.worriedD.embarrassed
小题2:What was the last thing Naomi Jacobs could remember?
A.She was a brave and confident girl.
B.She met an old woman with wrinkles.
C.George Bush Sr. was elected President.
D.She fell asleep dreaming of a boy in her class.
小题3:According to the text, TGA _____.
A.is quite common B.is caused by brain injuries
C.results in permanent memory loss D.causes people to lose part of their memory
小题4:What’s the main idea of the text?
A. Naomi Jacobs has a poor memory.
B. Naomi Jacobs gets an amazing career after TGA.
C. Naomi Jacobs wakes up with the memory of her youth.
D. Naomi Jacobs succeeds in overcoming the disease.
小题5:According to the passage, we know _______.
A.Ms. Jacobs’ memory returned to normal now
B.Ms. Jacobs often doesn’t remember things
C.Ms. Jacobs has not got married yet
D.Ms. Jacobs is very young now in deed

题型:不详难度:| 查看答案

Researchers at Sweden’s KTH Royal Institute of Technology say they have found further proof that the wolf ancestors of today’s dogs can be from southern East Asia -- findings that are contrary to theories placing the birth place in the Middle East. Dr Peter Savolainen, KTH researcher in evolutionary genetics, says a new study released Nov. 23 confirms that an Asian region south of the Yangtze River was the principal and probably the only region where wolves were domesticated(驯化)by humans.
Research data show clearly that dogs are descended from wolves, but there’s never been scientific agreement on where in the world the domestication process began. “Our analysis of Y-chromosomal(染色体)DNA now confirms that wolves were first domesticated in Asia south of Yangtze River -- we call it the ASY region -- in southern China or Southeast Asia,” Savolainen says.
The Y data supports previous evidence from mitochondrial(线粒体)DNA. “Taken together, the two studies provide very strong evidence that dogs appeared first in the ASY region,” Savolainen says.
Archaeological data and a genetic study recently published in Nature suggest that dogs originate from the Middle East. But Savolainen rejects that view. “Because none of these studies included samples from the ASY region, evidence from ASY has been overlooked,” he says.
Peter Savolainen and PhD student Mattias Oskarsson worked with Chinese colleagues to analyse DNA from male dogs around the world. Their study was published in the scientific journal Heredity.
Approximately half of the gene pool was universally shared everywhere in the world, while only the ASY region had the entire range of genetic diversity. “This shows that gene pools in all other regions of the world most probably originate from the ASY region,” Savolainen says.
“Our results confirm that Asia south of the Yangtze River was the most important -- and probably the only -- region for wolf domestication, and that a large number of wolves were domesticated,” says Savolainen.
In separate research published recently in Ecology and Evolution, Savolainen, PhD student Arman Ardalan and Iranian and Turkish scientists conducted a comprehensive study of mitochondrial DNA, with a particular focus on the Middle East. Because mitochondrial DNA is inherited only from the mother in most species, it is especially useful in studying evolutionary relationships.
“Since other studies have indicated that wolves were domesticated in the Middle East, we wanted to be sure nothing had been missed. We find no signs whatsoever that dogs originated there,” says Savolainen.
In their studies, the researchers also found minor genetic contributions from crossbreeding between dogs and wolves in other geographic regions, including the Middle East.
“This subsequent dog/wolf hybridisation(混合淡化技术)contributed only modestly to the dog gene pool,” Savolainen explains.
小题1:What does Dr. Peter Savolainen believe?
A. Dogs’ ancestors came from the Middle East.
B. Wolves were probably first trained to work for humans in the ASY region.
C. Analysis of Y-chromosomal DNA should be combined with mitochondrial DNA.
D. Samples of the previous studies are enough to support the conclusion.
小题2:We can learn from the passage that _______.
A.there is a universal agreement on the place of first domestication
B.data from ASY may highlight where dogs came from
C.Dr. Savolainen’s research mainly focuses on the Middle East
D.the dog/wolf hybridization makes up most of the dog gene pool
小题3:What is special about mitochondrial DNA?
A.It is only used in studying evolutionary relationships.
B.It alone can provide hard evidence for Savolainen’s research.
C.It is the most useful in finding out the birth place of dogs.
D.It comes from the mother of most animals and plants.

题型:不详难度:| 查看答案
A new report said scientists may not be far from giving apes the ability to think and talk like humans. The report is about experiments which transplant human cells into animals for medical purposes.
It claimed that concerns about the creation of talking apes should be taken seriously. It should also draw people’s attention to the possibility that the medical research about creating “humanised” animals is going to generate monsters.
A regulatory(监管的)body is needed to closely monitor any experiments that many risk creating animals with human-like consciousness or giving them any appearance or behavioural traits that too closely resemble humans, the report said.
Scientists would, for example, be prevented from replacing a large number of an ape’s brain cells with human brain cells until more is known about the potential risks. This has already been done in simpler animals like mice, which is judged to be less risky.
Under the new UK guidelines, the power to regulate tests on animals containing human material would be transferred to a body with wider responsibility for animal testing in the Home Office.
While there is no risk from experiments currently being carried out in Britain, it is possible that ethical (道德的) boundaries could be crossed within the next few years if scientists are not careful, the experts said.
Professor Thomas Baldwin, a member of the Academy of Medical Sciences working group that produced the report, said the possibility of humanised apes should be taken seriously.
He said, “The fear is that if you start putting very large numbers of human brain cells into the brains of primates(灵长类动物)you might transform the primates into something that has some of the abilities that we regard as distinctly human, such as speech, or other ways of being able to manipulate or relate to us.”
Professor Martin Bobrow, chair of the academy working group that produced the report, said, “The very great majority of experiments present no issues beyond the general use of animals in research and these should continue to proceed under the current regulations.”
Lord Willis, chair of the Association of Medical Research Charities, said, “AMRC only supports research that is absolutely necessary and where no suitable alternative methods are available.”
小题1:What is the passage mainly about?
A.Ethical rules to limit humanised animals.
B.The potential results of humanised apes.
C.The possibility of humanised animals.
D.The danger of human-like animals.
小题2:The underlined word “manipulate” in the passage probably means “_______”.
A.appealB.possessC.controlD.associate
小题3:Which of the following statements might Professor Thomas Baldwin agree with?
A.It is necessary to do some experiments about humanised animals.
B.Experiments about humanised animals should be done within the law.
C.It would be dangerous to do experiments about humanised animals.
D.It is urgent to ban experiment about humanised animals.
小题4:It can be inferred that _______.
A.people should be careful when creating talking apes
B.Thomas Baldwin and Lord Willis are from the same organization
C.creating humanised animals is difficult in Britain now
D.scientists must be cautious not to cross ethical boundaries

题型:不详难度:| 查看答案
A yoga master made a shocking statement that Abraham Lincoln had been a Himalayan yogi in a past life.Lincoln delivered a proclamation setting up Thanksgiving as an American holiday in 1863.Research throws light on a possible Hindu (印度的)origin for the American celebration of Thanksgiving.
"The holiday of Thanksgiving has a Hindu origin," says Richard Salva, author of a book on the reincarnation (转世)of Abraham Lincoln entitled Soul Journey: From Lincoln to Lindbergh which is based on a statement by the great master of yoga, Paramhamsa Yogananda, who declared that Abraham Lincoln had been a Himalayan yogi in a past life, and that he was reborn as the famous pilot, Charles Lindbergh.
“During my search for signs of a past-life yoga practice,” SaIva said, “I noticed that President Lincoln repeatedly chose Thursdays as national days of prayer, fasting (禁食),and thanksgiving.This was interesting, because Thursday is considered a holy day — a day for prayer, fasting, and spiritual reflection — among Hindus, who call it “guru day”.”
“Lincoln also set aside time on Thursdays to grieve(哀悼) for his son,Willie, who died in Washington.Clearly, Thursdays had a spiritual significance in Lincoln"s mind.
In his book, Richard Salva presents more than 500 connections between Lincoln, Lindergh, and the ancient spiritual science of yoga. The connections run through every aspect of the human condition and provide convincing evidence that Lincoln had had a Hindu past life.
More than one out of every five Americans today believes in reincarnation—yet few are aware of how past-life patterns affect them. Soul Journey tries to fill this gap, by offering a substitute experience of reincarnation. Through clear and persuasive similarities between the lives of Lincoln and Lindbergh, the book discovers how the hidden laws of fate and reincarnation impact the events of his or her daily life. It addresses other issues, such as the secret spiritual history of America"s greatest president, including his past life as a Himalayan yogi; the hidden clues that reveal past lives; the greatness he achieved; and the spiritual principles behind the yoga postures that millions now practice.
小题1:Based on Richard Salva’s view, ______.
A.Hindus started the holiday of Thanksgiving
B.the Americans copied Thanksgiving from Hindus
C.Charles Lindbergh had been a Himalayan yogi
D.Thanksgiving had Hindus roots
小题2:We can draw a conclusion from the passage that ______.
A.in India all the prayers are done on Thursday
B.in India Thursday is a religious day
C.Abraham Lincoln was once a famous pilot
D.Paramhamsa Yogananda once taught Lincoln yoga
小题3:When it came to the comparison between Lincoln and Lindbergh, the author held a ______ attitude.
A.neutralB.doubtfulC.negativeD.positive

题型:不详难度:| 查看答案
最新试题
热门考点

超级试练试题库

© 2017-2019 超级试练试题库,All Rights Reserved.